Gräv inte utan kabelvisning !

image_pdfimage_print

H-B Service AB har skaffat en kabelsökare och styrelsen beslöt att hyra ut den för 30 euro (+moms) per gång. Man får ha den högst till nästa morgon då den skall vara tillbaka på gamla folkskolan så den är tillhanda hela tiden. Man måste också ange namn och telefonnummer så vi kan få tag i den snabbt. Orsaken är att då det grävs så kan det vara mycket bråttom att visa kabel då grävmaskinen står och väntar.

Vem som helst får inte hyra kabelsökaren utan extra tillstånd utan den är avsedda för byaborna (också grannbyarna). Man måste dessutom ha gått en kurs i användning men den kan anordnas snabbt och tar bara 20-30 minuter.

Vi vill absolut att kabelsökaren används så mycket som möjligt för det är dyrt och arbetsamt att skarva en avgrävd fiberkabel (omkring 1000  euro i värsta fall). I bästa fall kan vi rycka ut med 15 minuters varsel men räkna inte med att det alltid är möjligt. Det är inte säkert att nån med sökarkurs är tillgänglig.

Kabelsökaren finns alltså på gamla folkskolan och man kan få koden till nyckelskåpet av styrelsen (Nisse 04570184385).  En signalgenerator bör kopplas till en ståltråd i kabeln för att man skall få signal. Plaströr kan man inte hitta om man inte kan skuffa en metalltråd in i röret. I bästa fall kan man hitta elkablar som det går ström igenom utan signalgenerator.

OBS ! Om kabelsökaren inte ger signal så betyder det INTE att där inte finns kablar eller rör ! Det finns flera orsaker till att sökningen inte visar fast där finns kablar. Men har man metallisk kontakt till signalgeneratorn så kan man vanligen följa kabeln nån kilometer (beroende på hur den är jordad).

Kabelsökaren är ett bra hjälpmedel men inte 100 % säkert.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.